Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Анев Янсе: Гърция ще може да изплати дълга си

Снимка: abc.net.au

Гърция ще може да изплати дълга си, заяви в специално интервю за "Хоризонт" генералният секретар на Европейския стабилизационен механизъм Калин Анев Янсе.

Благодарение на стабилизационния механизъм гръцкият дълг на няколко пъти беше облекчаван от 2012 година насам, а когато през август приключи поредната спасителна програма на южната ни съседка, ще стане ясна и новата формула за гръцкия дълг.

"Няма да се намали стойността, но например ще направим дълга малко по-дълъг или по някакъв начин да се изплаща по по-лесен начин", подчерта Янсе.

Вчера на срещата на европейските финансови министри в София фокусът бе изцяло върху спасителната програма на Гърция и възможностите за преструктуриране на дълга на страната. Еврогрупата така и не излезе с конкретно решение, но остави вратите отворени за дългова сделка. Цената е изпълнение на реформите, за които настояват кредиторите, както и одобряването на стратегия за икономически растеж, която ще се изпълнява след края на поредната спасителна програма през август. За първи път от близо десетилетие може да се говори за край на спасителните програми за южната ни съседка, която от две години вече демонстрира бюджетни излишъци.

Резултатът от ключовата среща в София напълно удовлетвори исканията на Гърция на този етап, посочи в кратък коментар за „Хоризонт” гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос:

"Ние сме много доволни от срещата. Всичко ще бъде решено през юни, когато ще заседава Еврогрупата. Остава ни още много работа. Решено беше институциите да дойдат при нас през май. Тогава ще има повече яснота около стратегията за растеж и облекчаването на дълга. Първо обаче трябва да се оцени какво сме свършили дотук, което ще стане в края на юни. Именно това искахме да постигнем в София."

Все още не е известно какво точно включва стратегията за икономически растеж, която се изисква от Гърция. Цакалотос поясни, че става дума за редица мерки в социалната и икономическа сфера, но отказа да представи детайли. От опит знаем, че тежките реформи водят до серия от протести в Гърция. Именно тези тежки реформи обаче позволиха на Гърция с помощта на европейските кредитори и Международния валутен фонд да излезе от най-голямата финансова криза в историята си. 

"Ако погледнете нашите програми – те са пари срещу реформи. Страните трябва да направят структурни реформи, за да станат по-силни икономически. Четири от петте страни, които подпомогнахме, сега са много успешни и бележат много силен икономически ръст", обясни Калин Анев Янсе, визирайки Ирландия, Португалия, Испания и Кипър.

Детайли по темата чуйте в звуковите файлове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна