Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри на ЕС не постигнаха съгласие за по-строги данъчни разпоредби за интернет гигантите

Комисарят по икономическата политика Пиер Московиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовите министри на ЕС не успяха да постигнат единодушие за бързо въвеждане на по-строги данъчни правила за интернет компании като Фейсбук и Гугъл, предаде ДПА. ЕС предлага данък върху приходите от 3 процента за компании с глобален годишен оборот от поне 750 млн. евро и онлайн продажби от 50 млн. евро в Европа.

"Има много различни възгледи", каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси след неформалното заседание на финансовите министри в София днес.

"Някои страни не искат да вземат решение в последната минута", посочи българският министър на финансите Владислав Горанов.

Според Европейската комисия дигиталните компании плащат значително по-ниски данъци от фирмите в другите производства и услуги, тъй като в редица страни те нямат местни офиси или групират бизнеса си в държави с благоприятен данъчен режим като Ирландия.

В резултат Германия, Франция и още няколко членки на ЕС миналата година призоваха да бъдат взети бързи мерки за увеличаване на данъчното облагане на международните интернет компании.

Страните членки на ЕС обаче трябва да вземат единодушно решение по данъчните въпроси, което прави постигането на значителни промени особено трудно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна