Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събрани са чрез дарения 50 хиляди евро за завръщането на тежкоболната Теодора от Бразилия

| обновено на 30.04.18 в 18:26
Снимка: Фейсбук

Събрани са чрез дарения нужните 50 хиляди евро за завръщането на тежкоболната Теодора, след като състоянието ѝ сериозно се влоши при алтернативно лечение в Бразилия. Това съобщи за „Хоризонт“ съпругът ѝ Александър Русанов.

Очаква се до дни Теодора да бъде транспортирана от Бразилия до болница в Истанбул. Това ще стане чрез посредничеството на „Медикъл асистант“ - компания, която работи в сътрудничеството с турските авиолинии, каза Русанов.

Министерството на външните работи е ангажирано със случая и прави всичко възможно за неговото разрешаване, съобщиха за „Хоризонт“ от ведомството.

В момента заедно с българския посланик в Бразилия Валери Йотов се уточняват детайлите около предстоящия полет.

В края на март Теодора заминава за Бразилия с група наши сънародници за среща с медиум-лечителя Жоало де Деус.

Междувременно стана ясно, че специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова е подала сигнал в Министерството на здравеопазването по случая заради нерегламентираната посредническа дейност на Кармен Лазарова, съдействала за заминаването на българската група.

Александър Русанов изрази изненада от бързото събиране на необходимите средства за полета.

Аз още не мога да повярвам, че въобще се случи подобно нещо за два дни, като се има предвид, че това нещо беше инициирано в събота. Днес е понеделник и до обяд вече имахме събрана сумата, която беше необходима с оглед на тази индикативна оферта“, каза Русанов. Той съобщи, че в момента Теодора е в нормално състояние.

Пред БНТ външният министър Екатерина Захариева обясни:

„Трябва да лети с екип с техника и с кислород. Рискът, който съществува и който самите лекари казват, е и причината авиокомпаниите трудно да се съгласяват да поемат този казус. Търсим всякакъв шанс за излекуване и възможности, но хората трябва да бъдат внимателни, особено в тежки състояния, когато поемат такива дълги пътувания.“

Последната надежда на Теодора е било алтернативно лечение в екзотичната страна, а семейството ѝ платило 3000 лева на български посредник, който да ги свърже със световноизвестни медиуми.

Какво още разказа пред „Хоризонт“ Александър Русанов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени