Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България може да се окаже неподготвена за новия еврорегламент за защита на личните данни

Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Новият европейският регламент за защита на личните данни влиза в сила през месец май.

Необходимите законодателни промени в Закона за защита на личните данни, които да позволят прилагането на европейския регламент все още не са пуснати за обществено обсъждане, не са влезли и в НС. От експертна гледна точка всичко е съгласувано и МВР трябва да го обяви за обсъждане, каза в "Преди всички" Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/.

„Изработването на ново законодателство е продължителен процес. У нас той стартира през септември 2017 година. Съвместно с МВР и експерти от държавната администрация бяха изработени промени в Закона за защита на личните данни, независимо, че регламентът като правен инструменти пряко се прилага в местното законодателство на всяка държава – членка на ЕС. В самия регламент са предвидени възможности, които всяка държава-членка трябва да използва, за да може максимално добре да защити интересите на физическите лица, чиито лични данни се обработват и поради тази причина се наложи изменение в нашия Закон за защитата на личните данни. От експертна гледна точка нещата са съгласувани и очакванията са МВР да обяви за междуинституционално обсъждане, съгласно правилника на МС, и за публично обсъждане законопроекта, тъй като регулаторът – КЗЛД на разполага със законодателна инициатива“.

Ако бързо не се придвижат тези промени от МВР към НС, България да се окаже абсолютно неподготвена за въвеждането на европейския регламент, изрази притесненията си Караджов.

„Има такива притеснения. Чисто технически се съмнявам, че времето би ни стигнало за публичното обсъждане на закона, приемането му от МС и обсъждането му на първо и второ четене в НС. Минималният срок за това би трябвало да е два месеца. Надявам се да се придвижи бързо тази процедура“.

Той каза, че на 25 май публично ще бъде оповестено влизането в сила на новите правила по защита на данните. Тогава ще бъде обявена и готовността на всяка държава – членка да отговори на новите изисквания, което означава и прието законодателство във всяка държава-членка, допълнително към регламента, който изисква такива действия от страна на страните от ЕС.

От звуковия файл можете да чуете подробностите. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020