Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За забравените истории

Във втория том на „България в потури, но с цилиндър“ на Петя Александрова са включени разкази, които ни показват колко ирония и парадокси има в миналото и каква малка част от това минало познаваме.
Първият том съдържаше 50 истории, втората книга включва още 50 истории. Значи имаме общо сто истории за писатели, интелектуалци, политици, сред които се забелязват имената на Герои в тези книга са не само писатели, но и политици – тук се появяват имената на Иван Вазов и Стефан Стамболов, на Добри Чинтулов и  Петко Славейков, на Цветан Радославов и Атанас Буров, княз Фердинанд и Михалаки Георгиев…  
Във втория тома на „България в потури, но с цилиндър“ са включени истории за първите български „поетки“, както ги наричат по онова време – оттук научаваме имената на Катерина Божилова от село Драгалевци, която имала навика да рецитира и пее на мегдана своите стихове, за Елена Мутева от Калофер, която учи в Одеса и която води люти спорове за това дали българският език е достатъчно мелодичен и подходящ за писане на поезия.
Има пиперливи и шеговити истории – като тази как избирали първата българска мис не по външна, а по вътрешна красота, как карикатуристите често били заплашвани с бой, за първия публичен дом в Шумен, за първите фотографи, за това как Иван Вазов се боял от телефона, който държавата му отпуснала и как избягвал да се обажда от него.
В тази книга има и ирония, написана е с чувство за хумор и внимателно вглеждане в детайлите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени