Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Р. Димитрова: Има необходимост от специална защита за сираци и полусираци

Снимка: БГНЕС

Отчитам необходимостта от специална защита в случаите, когато в дадено семейство има починал един или двамата родители. Това каза в предаването „Нещо повече“ заместник социалният министър Росица Димитрова. Тя подчерта, че един от основните приоритети на социалното министерство е подкрепата за децата и семействата.
 

Златина Хаджипанайотова, Младен Алексиев и Борислав Петров са родители, които решиха да обявят „война“ на държавата. Утре те ще застанат пред Народното събрание и се надяват да получат подкрепа и от други хора, които са на мнение, че държавата дължи повече отношение и грижа на хора с трудни съдби, останали самотни родители. Става дума не само за пенсии, каквито техните деца не могат да получават, но и за разбиране и социална чувствителност.

Относно наследствената пенсия за деца и условията за нейното получаване Димитрова обясни:

„Изработихме изменения и допълнения в Закона за семейните помощи за деца. Имайки предвид разликите в същността на наследствените и персоналните пенсии, като само наследствената е обвързана с принципите на социалното осигуряваме, считаме, че с тези предложения имаме възможност да предложим крайна и основана на обективни критерии уредба за финансова помощ от страна на държавата за децата, останали без един или двама родители“.

По думите й ако предложенията намерят разбиране и разчетите позволяват, те трябва да се включат в бюджета за 2019 г. Димитрова каза, че предложенията включват отпадане на доходният тест.

„Предложението ни по отношение на персоналната пенсия - да стане специален вид семейна помощ по реда на Закона за семейните помощи за деца, е да бъде без доходен тест. Очакваме около 8000 деца да се възползват от този нов вид семейна помощ, но при условие, че предложението бъде подкрепено. Това ще струва на година – например при размер от 110 лв. месечно при 8000 деца, това ще струва на година около 10,5 млн., но една част от тези деца са осигурени вече с държавни средства. Другият ни разчет е да бъде с доходен тест, който да е до 450 лв. на член от семейството – тогава очакваме около 4300 деца“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна