Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С протест пред парламента родители настояват за промяна в социалния модел за защита на децата

| обновено на 01.05.18 в 07:42
Снимка: БГНЕС

С протест пред Народното събрание в София родители ще настояват утре да се промени социалният модел за защита на децата.

Кувьози във всички болници, безплатно детско здравеопазване, месечни детски добавки за всички родители, персонални пенсии за всички деца сираци - това са част от формулираните искания.

За да отговори на един от поставените проблеми с достъпа до персонални пенсии, Социалното министерство предлага от 2019-а децата-сираци да ги получават без доходен критерий,  средствата да се трансформират в социална помощ и да се плащат от социалните служби. Това обяви ресорният заместник-министър Росица Димитрова 

"Очакваме около 8000 деца да се възползват от този нов вид семейна помощ, при условие че бъде подкрепено".

Родители ще се съберат и пред сградата на Областната администрация в Стара Загора. Протестът е част от националната инициатива под надслов "Код Черно",


Златина Хаджипанайотова, чийто съпруд е починал преди да има 5 години осигурителен стаж, обясни, че ще протестира, защото нейните три деца са лишени от наследствени пенсии. Персонални не могат да получат, тъй като доходът надхвърля прага от 85 лв. на човек.

„Ако сте вдовец или вдовица с едно дете, трябва да получавате под 150 лв., за да може детето ви сирак да получи персонална пенсия в размер от 108 лв. Тя обаче първо се гласува от общината и след това се гласува от Министерски съвет. Това е държавата на абсурдите“, обясни Панайотова, която утре ще протестира.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна