Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотно състезание по български език стимулира грамотността на децата

Снимка: Катя Борисова

Гражданското сдружение "Живата вода на България“ организира пилотно състезание по български език с цел да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език.

За езика винаги трябва да се говори, защото той е част от нас, защото езикът ни е съхранил през вековете. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Мариана Манчева, директор на СУ "Васил Левски" в Карлово:

"Езикът в глобалния свят е този, който по някакъв начин изразява нашата национална идентичност, така че за езика винаги си заслужава да се говори и да се работи за опазването му. Интересът на децата към родното слово и към създаването на трайни умения в учениците е целта на състезанието. Това, което децата трябва да правят, е да умеят да владеят българския език, да умеят да говорят на български език, да умеят да пишат на български език, за да се развиват техните творчески способности, за да могат да развиват уменията си за създаване на текст в една или друга област, не само в областта на литературата, те трябва да знаят български език. Искаме да насърчим интереса на учениците към българския език и да създадем у тях трайни умения за работа с български език".

Аз се надявам, че участниците в това пилотно издание на състезанието ще бъдат ученици, които ще искат да премерят своите знания и действително за тях това ще бъде предизвикателство, добави Мариана Манчева:

"В тазгодишното издание по предложение на Министерството на образованието и науката ще се включат 20 училища, чиито ученици през предходната учебна година са показали най-добри резултати на Националното външно оценяване по български език и литература в четвърти и седми клас. Учениците, които ще изявят желание, са на определен етап от изучаването на езика и се предполага, че са добре подготвени".

Цялото интервю с Мариана Манчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна