Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на глобалните военни разходи през 2017-а до най-високо равнище след Студената война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до най-високото си равнище след Студената война, като начело в списъка са САЩ и Китай, сочи годишният доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), публикуван днес.

Военните разходи на Русия са спаднали за първи път от 19 години и страната е изместена от третото място от Саудитска Арабия.

Като цяло разходите за отбрана по света са се увеличили с 1,1% спрямо 2016 г.  и са достигнали общо 1,73 трилиона долара, посочва БТА. Те са били  2,2% процента от глобалния БВП или по $330 долара на всеки земен жител.

САЩ остават лидер с $610 милиарда, без изменение спрямо предишната година. На тях се пада над една трета от глобалните военни разходи в света, отбелязва ДПА.

Втори е Китай, който е изразходвал $228 млрд., увеличение с 5,6% спрямо 2016 г., като според СИПРИ е отбелязал най-голямото увеличение в абсолютна стойност - $12 млрд. Делът на страната в глобалния обем е нараснал от 5,8% през 2008 г. до 13% през 2017 г.

Саудитска Арабия е изместила Русия от третото място, изразходвайки $69,4 млрд., увеличавайки разходите си с 9,2%. След нея в региона на Близкия изток се нареждат Иран (+9%) и Ирак (+22%). В тази част от света делът от БВП, използван за военни цели, е най-висок - 5,2%. Нито един друг регион не е изхарчил за военни нужди повече от 1,8% от БВП, отбелязва ТАСС. 

Военните разходи на Русия са спаднали през 2017 г. за първи път от 19 години (от 1998 г.) -  с 20% в сравнение с 2016 г., до $66,3 милиарда. Орязването на военния бюджет на Руската федерация с $13,9 млрд. е било най-голямото в света за изминалата година. СИПРИ посочва като основен фактор падането на цените на петрола. В резултат делът на военните разходи е спаднал от  5,5% до 4,3% от БВП на страната. Въпреки това руският показател продължава да е най-високият в Източна Европа.

Частично „заради усещането за заплаха, произлизаща от Русия“, страните от Западна и Централна Европа са увеличили миналата година военните си разходи съответно с 12% и 1,7%. Съвкупните разходи на 29-те страни от НАТО са били $900 млрд. или 52% от глобалните военни разходи, отбелязва ТАСС.

Индия е изместила Франция на пето място, изразходвайки почти $64 млрд. за военни цели (увеличение с 5,5% спрямо предишната година). 

Данните на СИПРИ включват заплати, разходи за операции, покупки на оръжие и оборудване, изследователска и развойна дейност, отбелязва ДПА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна