Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Хаджииванов: Протестите на работещите в НИМХ почиват на невярна информация

От 25 април служителите на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките протестират и са готови и на ефективна стачка. Твърдят, че 15-те милиона лева, отпуснати целево от правителството, са разпределени несправедливо между институтите от Общото събрание на академията. 80% са за публикации и цитирания и само 5% за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото. Това разпределение застрашава функционирането на Националната хидрометеорологична служба и крие рискове за националната сигурност, предупредиха метеоролозите. От ръководството на БАН обясниха в писмен вид как се разпределят парите и опровергаха твърденията на протестиращите. Те пък разпространиха писмено опровержение на съобщението на ръководството.

Разтревожени сме от тези протестни действия и от това, че те почиват на неверни информации, коментира в предаването „Преди всички“ Константин Хаджииванов, член-кореспондент на БАН и зам.-председател на академията.

„Разпределени са 16 милиона 614 хиляди лева. От тях за стимулиране на висококачествена публикационна дейност, като това не се отнася за всякакви статии, са 5 милиона 239 хиляди и за цитиране – 2 милиона 381 хиляди. Как това прави 80% мен главата не ми го побира! С по този начин поднесени факти очевидно някой се опитва да противопоставя едни служители на БАН на други служители на БАН“.

Хаджииванов изтъкна, че отпуснатите от правителството средства за БАН са предимно за научна дейност, докато дейността на НИМХ е предимно оперативна:

„В структурата на бюджета на БАН първо ние определяме приоритетни и централизирани разходи, като там включваме пари за оперативна дейност. За 2018 г. са предвидени 2 милиона 380 хиляди. От които повече от половината - милион и 330 хиляди за НИМХ. Забележете, за научна дейност практически ние нямаме приоритетни и централизирани разходи с изключение на наградите за млади учени. Освен това имаме т.нар. Компонент 2, по който се разпределят средства за стимулиране на резултати от научна дейност.  И тук влиза дейността на хората от НИМХ. Те по този компонент получават някъде 460 хиляди лева.“, уточни Хаджииванов и допълни:

„Средните заплати в НИМХ са по-ниски, отколкото средните заплати в друг институт, което се дължи на това, че в него има доста професори, доценти и т.н., докато голяма част от персонала на НИМХ е технически. Заплатите на професори и доценти, тоест субсидията, която ние даваме, е абсолютна еднаква с всички служители на БАН.“

След споразумение с Министерския съвет е решено следващата година бюджетът на БАН да се изчислява на редове, съобщи Хаджииванов:

„За дейности, възложени от държавата - еди колко си, за работни заплати – еди колко си… Така се надявам трайно да се разрешат тези проблеми, които не са за първа година в БАН.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна