Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренаталното пеене гради дълбока връзка между бъдещата майка и нероденото й дете

Според Елица Ткачова пренаталното пеене има огромно влияние върху бебешкото развитие.
Снимка: Личен архив

Силата на музиката влияе върху детското развитие още от утробата. Според педиатъра д-р Сашка Порязова, която е и лектор в „Училище за родители“, за пълноценното нервно-психическо и когнитивно развитие на детето са изключително важни първите хиляда дни, които включват и ембрионалното му развитие.

„Никой не се ражда гениален или глупав, но от изключително голямо значение е стимулирането за неговото интелектуално развитие“, посочи д-р Порязова. По думите й, стимулирането на мозъчните клетки между раждането на детето и третата година е от решаващо значение.

Елица Ткачова - създател на бебешка музикална работилница разказва, че не са много смелите майки, които дръзват да се включат в заниманията по пренатално пеене, което стимулира детското развитие още преди раждането:

„Притесняват се – дали пея правилно, дали това има значение. На много жени им е казано още като деца: „Не пей!“, „Пееш фалшиво“ и им е създаден блокаж, който те без да искат предават нататък – на своите деца.“

Според Ткачова, пренаталното пеене допринася за изграждането на дълбока връзка между майката и все още нероденото й дете. Западните практики на пренатално пеене идват най-вече от Франция, където се развиват и в самите родилни домове, уточни тя:

„Някои от песните, които пеем, са със съвсем конкретна задача. Това за приспивни песни, класически български песни, които разучаваме в тези часове и които по-нататък, когато бебето се роди, биват разпознавани от него като собствени песни. Това е доказано.“

Основната идея е, че майката чрез преживяването на красота и на радост създава такава красота в себе си и за бебето, която да е на същата вълна  - на радостта, на красотата, защото те са едно цяло, обобщава Елица Ткачова.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна