Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Румъния отказа да одобри съдебната реформа на правителството

Президентът на Румъния Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС

Румънският президент десноцентрист Клаус Йоханис отказа днес за одобри пакета от реформи на съдебната система, предложен от правителство, за които Брюксел казва, че заплашват независимостта ѝ, предаде АФП.

Йоханис заяви, че ще изпрати предложенията на Конституционния съд и ще търси мнението на европейски експерти по пакета, приет от левоцентристкото мнозинство в парламента през декември.

„Тези закони не са съобразени с националната конституционна рамка, нито отговарят на съответните европейски стандарти“, обяви президентът в телевизионно изявление.

„Затова реших да ги изпратя на Конституционния съд и да отнеса темата до Венецианската комисия“, добави той, визирайки консултативния орган на Съвета на Европа, съставен от независими експерти.

През декември доминираният от управляващите социалдемократи парламент прие три законопроекта, които „ще отслабят статута на прокуратурата“, създават „риск за възпрепятстване на правосъдието“ и структури „с възможност да сплашват магистрати“, каза президентът.

Освен това Йоханис посочи „сериозното безпокойство, изразено от международните ни партньори“, намеквайки за критиките към реформите от Европейската комисия.

Той призова Конституционния съд да работи с европейски експерти по пакета, като не изключи възможността отново да сезира съда, ако не остане убеден от предоставената му аргументация.

Йоханес твърди, че левоцентристкото правителство атакува съдебната система, като се опитва да отслаби антикорупционното законодателство след идването си на власт в края на 2016 г.

Румънският президентът често влиза в конфликти с кабинета, а миналата седмица поиска оставката на премиера Виорика Дънчила заради спор около плана за преместването на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна