Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Идеята на Марешки за референдум за излизане от НАТО е популистки ход

Снимка: БГНЕС

Идеята на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки за референдум за излизане на България от НАТО не е учудваща за политическа формация и човек, които са периферни, популистки и които печелят политическа подкрепа благодарение на подобни фойерверки. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ политологът Огнян Минчев.

„Има една периферия от хора, които са негативно настроени към статуквото, тъй като НАТО и ЕС са част от това статукво. Независимо от това, че ЕС и НАТО се обвиняват за неща, които сами сме си причинили, хора като Марешки, Волен Сидеров и някой други популистки фигури, се опитват да употребяват тази негативна нагласа на част от българските избиратели, за да лансират подобни антисистемни позиции, надявайки се, че ще бъдат подкрепени от същите тези избиратели на следващите избори. Струва ми се, че една подобна сметка твърде често излиза без кръчмаря, поради простата причина, че, особено в наши дни, твърде много мераклии за подобна популистка слава са се струпали около тази електорална периферия и се опитват да я поделят помежду си“, обясни той.

Минчев уточни, че не може да има референдум по въпроси и по теми, по който страната ни е част от международен договор: „Може би г-н Марешки ще научи това през следващите дни, когато се върне в България. Едва ли само той, като политическа фигура в България, не знае подобни дребни обстоятелства. Във всеки случай това, което надхвърля личната роля на г-н Марешки е, че в българската политика доста стремглаво се намесват подобни популистки тенденции, личности, които се опитват за лична и за партийна изгода, да употребяват и злоупотребяват със съществени елементи на българския национален интерес. Както хуленото на членството на България в ЕС, така и глупостите, които чухме по отношение на това, че НАТО ни ограбвало, съответства на един манталитет на една социална периферия в България, която за съжаление не е никак малка и причината за това не НАТО, не е ЕС, нито някой друг. Причина за съществуването и уголемяването на тази социална периферия сме си самите ние“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!