Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство се открива изложбата "Олимпия"

"Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство"
Снимка: samcaproject.org

Изложбата "Олимпия“ взима своето име от местността на полуостров Пелопонес в Гърция, където са се провеждали Олимпийските игри през древността. Със своите рисунки Алдо Джианоти пренася духа на тази антична спортна арена в музея, където публиката има възможност да изследва спортната тематика не само физически, но и да се занимае с въпроси като национална идентичност, съревнование и субординация в световен мащаб.

На откриването на изложбата ще се проведе един перфомативен маратон в музея, който ще е 10-метров, в който всички посетители ще имат възможност да участват. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Мартина Йорданова, куратор на изложбата.

Тя разказа още:

"Авторът на изложбата живее и работи във Виена, а е роден в Генуа през 1977 година. Тази изложба е една последователна стъпка в тази посока. Той работи от 2016 година по темата спорт и тогава показва изложбата "Музеят като тренировъчна зала“, където зрителите активно участват в изложбата, като са приканени да вдигат тежести в музея. Всички инфраструктурни елементи, които съществуват в музея, авторът превръща в една своеобразна фитнес зала. Изложбата "Олимпия" всъщност е продължение на тематиката, която той изработва, като при нея има съответно и външна намеса, тоест има обекти – писта за бягане, подиуми за първо, второ и трето място, които са малко по-различни от тези, които познаваме".

Цялото интервю с Мартина Йорданова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна