Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват петия фестивал на Чипровския килим

Снимка: Община Чипровци


Петият фестивал на Чипровския килим ще бъде открит тази събота, от 11 часа в центъра на балканското градче. Тържествата са събота и неделя, съобщи кметът Пламен Петков:

"Ще има състезание по тъкане на килими, ще бъде много интересно. Показваме как тръгва създаването на един килим от багренето до свалянето на килима. След това имаме богата фолклорна програма и двата дни е запълнена. Фолклорни изпълнения, духови музики, студенти от Националната академия ще направят ревю с дрехи с мотиви от чипровските килими. Заповядайте на празника и ще видите."

От 16 часа в голямата зала на общината ще бъде представен филм за Чипровския килим, каза директорът на историческия музей Анита Комитска:

"Чипровският килим не е просто занаят. Той е вълшебство и магия. Когато жената в Чипровци сяда да тъче, тя не казва "аз сядам на стана", а "аз влизам у стана", т.е тъкачката и килимът се сливат в едно. Тъкането започва в добър ден и час, за да приключи добре."

В 17.30 часа в събота жителите и гостите на Чипровци могат да се насладят на изпълненията на духови оркестри от Северозапада. С концерт в 20.30 часа и заря в 22.00 часа ще завърши съботния фестивален ден. Празничната програма на площад “Чипровско въстание” продължава и в неделя - Гергьовден. Преди обед Ана- Мария и Иван Звездев ще приготвят вкусни гозби. В 17.00 часа ще свири местната духова музика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна