Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 6-и май – Гергьовден и за църквата-ротонда „Св. Георги“

БНР Новини
Марияна Маринова от Регионален исторически музей - София и отец Йоан Куков, протойерей от църквата-ротонда "Св. Георги" в студиото на предаването.
Снимка: Божидар Любенов

Нейното присъствие в София не само е паметник на вековното културно богатство на българската държава, но е значим символ и за европейското културно наследство. Разположена е във вътрешния двор на Президентството и още в първите години от изграждането й през IV в. тя става известна като център на културни и обществено значими политически събития.

През 1469 г. Ротондата, по онова време митрополитски храм, е приютила за 6 денонощия мощите на светеца-покровител на България Св. Иван Рилски, при пренасянето им от Велико Търново към Рилския манастир.

Църквата е изографисвана на няколко етапа и в нея са съхранени пет слоя стенописи. По времето на социализма се взима решение тя да бъде разрушена, но археологът Магдалина Станчева и нейния екип от Общинско предприятие „Стара София“ с музей, които са извършвали проучвания на този обект, се намесват и доказват значението на Ротондата, като един от най-старите християнски архитектурни паметници. Така този уникален образец на недвижимото културно наследство е спасен, а заедно с него и малката църква „Св. Петка Самарджийска“, която се намира на Ларгото...

Какво още не знаем за историята на църквата-ротонда „Свети Георги“ – единствената запазена сграда в София, оцеляла от времето на Римската империя? Интересни факти споделят гостите в предаването – Марияна Маринова от Регионалния исторически музей - София и отец Йоан Куков, протойерей в църквата-ротонда „Св. Георги“.


Църквата-ротонда „Св. Георги“   Снимка: Божидар Любенов


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна