Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Монкюр, Фронтекс: Мигрантският поток на сухопътната граница между Гърция и Турция нарасна, но сме готови да помогнем

| обновено на 05.05.18 в 10:35
Снимка: www.fakty.interia.pl

За тревожно нарастване на притока на мигранти от Турция в Гърция предупреди говорителят на "Фронтекс" Ева Монкюр. В интервю за предаването ни "Събота 150", тя уточни и че все още е рано да се твърди, че се оформят нови бежански маршрути.

"На границата в Егейско море регистрирахме увеличение на мигрантския поток от 17% от началото на годината в сравнение със същия период от миналата година, а миналия месец отбелязахме съществено увеличение на новопристигналите на сухопътната граница между Гърция и Турция", посочи Монкюр, но не успя да обясни защо напливът е към Гръцка Тракия, а не към България.

"Но все пак трябва да бъдем бдителни, тъй като знаем колко бързо се променят тенденциите и колко бързо броят на имигрантите нарастваше в миналото. Затова поддържаме доста голямо присъствие и в Гърция, и в България - за да сме сигурни, че можем да помогнем на властите в тези две държави да контролират границите си", подчерта говорителят.

СнимкаКато причина за засилващия се натиск върху Гърция, тя изтъкна подобряването на метеорологични условия, както и уточни, че преминаването през сухопътната граница изглежда по-притегателно за имигрантите. 
"Тези, които се доберат до островите, вече не могат да ги напуснат  поради договореностите между Европейския съюз и Турция, а ако минат границата по суша, може би ще им е по-лесно да прекосят Гърция и да се доберат до други страни", уточни Монкюр.

"Най-много от имигрантите, преминаващи през гръцко-турската граница, са сирийци, иракчани и афганистанци, но не разполагам с детайлна информация дали тези сирийци идват директно от Сирия или са престояли известно време в Турция", добави тя, като поясни, че липсва информация дали този нов приток на хора може да се дължи на последните събития в Афганистан и Африн.

"След кризата от 2015 година, мандатът на Европейска агенция за гранична и брегова охрана беше засилен съществено. Един от новите инструменти е резервът от 1 500 служители за бързо реагиране. Нашите операции вече са доста по-обхватни и имаме съществено присъствие на всички основни миграционни маршрути. Провеждаме операции в Испания, в Италия и Гърция, както и операции в България", подчерта още Ева Монкюр.

Подробности, както и цялото интервю на Добрин Йотов с Ева Монкюр, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени