Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерхан Бозан: Мухарем Индже има шанс срещу Реджеп Ердоган на вота през юни

Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган беше издигнат официално от своята Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие за кандидат за поста на предсрочните избори на 24 юни, след които Турция ще стане президентска република. Опозицията не можа да излезе с единна своя номинация, въпреки опитите за това да бъде убеден Абдулах Гюл - бивш президент и бивш съпартиец на Ердоган. Гюл отрече отказът му да се дължи на натиск от началника на генералния щаб Хулуси Акар.

Освен арестувания и подсъдим Селяхатин Демирташ от кюрдската Демократична партия на народите, във вота ще се надпреварват и напусналата националистическата формация на Девлет Бахчели и основала своя партия Мерал Акшенер, както и Мухарем Индже от Народнорепубликанската партия. 54-годишният бивш учител по физика беше предпочетен от членовете на най-голямата опозиционна формация пред лидера й Кемал Кълъчдароглу, защото се смята, че единствен Индже може да се мери с Ердоган по пламенност на реториката и политическа харизма.

Мухарем Индже ще стигне до балотаж на изборите на 24-ти юни и може да победи Реджеп Ердоган, смята Ерхан Бозан, лидер на Народнорепубликанската партия в истанбулския район "Авджълар". "Хората го подкрепят. Той е кандидат, който е способен да победи Ердоган. Той е най-силният ни кандидат", посочи пред "Хоризонт" Ерхан Бозан.

Като знак за силната популярност на Индже в партията се отчита фактът, че макар да остана втори след Кемал Кълъчдароглу в лидерската надпревара на конгреса през февруари, 450 делегати гласуваха за него при 790 за Кълъчдароглу. Защо обаче не се стигна до единна кандидатура на цялата опозиция? "Може би е по-добре на първия тур кандидатите да се състезават поотделно и да получат колкото могат повече гласове. Заради това те избраха този вариант", пояснява Бозан. 

Опозицията в Турция обсъжда обща подкрепа за кандидата, който се класира на балотаж. Ерхан Бозан е уверен, че ще се стигне до такъв и е обнадежден за представянето на Индже. "Шансовете му са много големи, тъй като той е почтен, сериозен мъж и е в политиката от дълги години. Той може да говори на разбираем език и ние сме уверени, че той ще спечели изборите и Турция ще започне да се възстановява демокрацията", мотивира се Ерхан Бозан.

За днес е планирано 4 партии - Народнорепубликанската, Добрата партия, Партията на щастието и Демократическата партия - да обявят създаването на общ блок за парламентарните избори, които ще се проведат заедно с президентските. Техните гласове първо ще бъдат броени общо, а после ще бъде отчетено всяка партия колко гласа е получила. Сигурни сме, че коалицията ще ни придаде енергия и ще ни донесе повече места в парламента, допълва Ерхан Бозан и отхвърля съмненията, че коалиция между светски настроените избиратели на Народнорепубликанската партия и по-религиозните гласоподаватели на Партията на щастието няма да проработи.

"Ще разясним на нашите избиратели ситуацията в страната, ще им припомним колко отчаяно е положението в толкова много сфери като международните отношения, икономическия спад, срива в образователната система. Просто ще призовем хората си да ни подкрепят. Икономиката се срива толкова бързо, че Партията на справедливостта и развитието смята, че ако изборите се проведат навреме, те със сигурност ще загубят. Управляващите са толкова отчаяни, че се принудиха да бързат. Затова взеха решението за предсрочни избори."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна