Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мери Лъвли от Международния икономически институт "Питърсън":

САЩ могат да изключат ЕС от митата върху стоманата и алуминия срещу търговски отстъпки в други сфери

Ако се стигне до търговска война между САЩ и Китай, Европейският съюз може да се окаже печелившият играч

Мери Лъвли
Снимка: https://piie.com

Съединените щати могат да изключат Европейския съюз завинаги от митата върху стоманата и алуминия, но срещу отстъпки в друга търговска сфера. Това прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" икономистът проф. Мери Лъвли от Международния икономически институт "Питърсън". Според Лъвли, ако се стигне до търговска война между Съединените щати и Китай, Европейският съюз може да се окаже печеливш. Коментарът й бе направен броени часове след като американската делегация, водена от финансовия министър се завърна от Китай.
"Американската делегация е поставила условие за намаляване на търговския дефицит с 200 млрд долара до 2020 година, което практически означава "веднага". Също така са поискали промяна на индустриалната политика на Китай и защита на интелектуалните права. Това са изключително големи искания. Изпълнението на първите две би означавало голяма промяна в търговските отношения, а специално второто условие - огромен обрат в китайската политика за икономическо развитие. Не мисля, че някое от тези условия може да бъде изпълнено от страна на Китай. Те може да направят известни постъпки за намаляване на търговския дефицит чрез определени поръчки на правителството, направени през американски доставчици, но няма да променят изцяло икономическата си политика. Честно казано, не очаквам от тази визита да се стигне до някакво разрешаване на ситуацията. Не вярвам скоро изобщо да се стигне до такова", обясни Мери Лъвли.
Китайците не искат търговска война, смята тя:
"В същото време те няма да направят определени неща, просто защото Съединените щати настояват за тях. Може би има някаква междинна позиция, при която Китай прави някакви отстъпки, които се приемат от Съединените щати. Това може да е началото на някакъв преговорен процес, в който двете страни или поне Съединените щати предлагат нещо, което е неприемливо за другата страна и в крайна сметка да се обединят около нещо по-малко от първоначалното предложение. Ние не знаем как точно работи американската администрация в момента."
Запитана какво цели Доналд Тръмп с подклаждането на търговска война Мери Лъвли коментира:
"Неговата политика е много тактическа и обикновено определени предложения се появяват след някакви проблеми. Никой не може да бъде сигурен каква е крайната му цел. Вероятно той би отговорил, че иска "честна търговия". Това обаче не е технически термин. Ние не знаем как той дефинира честната търговия. Администрацията твърди, че това е нещо като балансиран стокообмен между две страни. Няма икономист, който да предложи такова нещо. Затова не може да се каже какво в действителност цели Тръмп. По-скоро прилича на тактика, отколкото на работа по постигане на конкретно решение."
Каква е обаче ролята на Европейския съюз в тази игра и защо Тръмп го намеси в нея:
"Това изобщо не е ясно. Мисля, че Съединените щати искат Европейският съюз да наложи квоти върху собствения си износ на стомана или някаква промяна в митата. Европейският съюз в същото време спазва правилата на Световната търговска организация и настоява да бъде изключен от налагането на мита върху стоманата и алуминия от страна на Съединените щати, защото президентът Тръмп ги мотивира с националната сигурност. Съединените щати и Европейският съюз са много близки съюзници, когато говорим за сигурност заради членството в НАТО. Ето защо това не изглежда реален мотив. Мисля, че удължаването на отсрочката с един месец означава, че се търсят варианти за постигането на споразумение."
Прогнозирам буреносни облаци в небето през следващия месец, допълни икономистът:
"Знаете, че президентът Тръмп има силни и слаби политики. Търговията и намерението да изисква повече от търговските си партньори е сред тези политики, за които може да получи сериозна подкрепа вътре в страната. В Съединените щати той ще бъде окуражен да не се предава при каквито и да е обстоятелства по отношение на исканията в сферата на търговията. От друга страна Европейският съюз играе по правилата на Световната търговска организация и иска да е лидер в това отношение. Тук не трябва да забравяме и Китай, който също е в много сложна ситуация. Исканията на Съединените щати са много големи, а и те ги направиха публично и по начин, по който изглежда като натиск. Китай не може да отговори в международен план по същия начин. Все пак Тръмп удря в сърцето икономическия план на китайския лидер Си Дзинпин, който е в основата на неговото управление."
Дали ще се стигне ли до истинска търговска война или ще наблюдаваме отделни удари от време на време? 
"Надявам се, че ще продължим да виждаме само удари. Да не забравяме, че истинска търговска война може да има само при условие, че в нея се включат Китай и Съединените щати. Това е много лош сценарий и за двете страни и е възможност за други държави. Може част от американските производства да се пренасочат към други азиатски държави, а ако Китай се откаже от покупката на определени стоки от Съединените щати, Европейският съюз най-вероятно ще поеме поръчките и ще се бъде печелившият играч."
В отговора си на въпроса възможно ли е Съединените щати и Европейският съюз да сключат сделка, при която Тръмп го изключва завинаги от митата, но Брюксел прави отстъпки в други сфери проф. Мери Лъвли посочи:
"Мисля, че ако видим сделка, тя ще бъде в друга част от търговските отношения. Съединените щати бяха поискали отстъпки при вноса на автомобили, но това няма нищо общо със стоманата."
 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна