Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Боцев: Мястото на България е в НАТО

Ген. Андрей Боцев
Снимка: БГНЕС

„Нееднократно сме анализирали и алармирали ръководните институции за геостратегическата среда за сигурност. Не е добра обстановката и продължава да се влошава в нашите съседи“, каза днес за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

„Като пример мога да посоча на Република Сръбска, Босна и Херцеговина, проблемите между Сърбия и Косово - по-точно Косовска Митровица. Напрежението между Турция и Гърция расте. Отделно и бежанската криза. Според анализите, тя няма да е за година - две – три, а ще продължи доста по-дълъг период и ние, а ние сме граница на Европейския съюз. Опасностите при нас са повече косвени, а не преки“, обясни генералът.

Армията продължава да участва в охраната на българо-турската граница. Има и още една операция - по логистична подкрепа на органите на „Гранична полиция“ от 2015-а, допълни той.

„Няма наплив от бежанци. Спокойна е границата, така че сме намалили хората до минимум. Имаме разработен Национален план при евентуална бежанска вълна, многократно да нараснат усилията на българската армия за часове в подкрепа на „Гранична полиция“, коментира началникът на отбраната.

По повод констатацията от КСНС, че за последната година армията се е стопила с 1000 души, ген. Боцев коментира, че подобен проблем имат всички страни-членки на НАТО. Към службата в армията все пак има интерес и в централна България кандидатства по един човек за едно място, а в периферията има по трима-четирима кандидати, допълни той.

Отливът и на офицери от армията към по-добре платени и по-престижни професии в цивилния живот обаче е тревожна тенденция, защото некомплектът от офицери е около 1400 човека или около 20%. Проблемът е, че един офицер израства за дълъг период и е необходимо време, за да се изучи, да се подготви, да придобие практически навици, посочи ген. „Боцев“.

Той обясни, че за частично преодоляване на проблема е променена наредба 15, където командирите получават допълнително заплащане за командване и управление на хора

Политическият елит е разбрал сериозността на ситуацията и в момента държавата върви в правилната посока за предоставяне на средства за продължаване на армията, смята Боцев.

В момента проектите на сухопътни войски и за бойната машина и на военновъздушните сили са на съгласуване между ведомствата и ще бъдат приети в Министерски съвет.

„Имаме уверение в най-кратки срокове да се приемат от Народното събрание. Знаете катастрофалния резултат с проекта на Военноморските сили - яви се само един кандидат, спечели и в последния момент си оттегли участието, като беше изтъкнат на проблемът с въвеждането на 20% ДДС върху сумата, а в Народното събрание тези суми са гласували без ДДС, което наложи да преработим проекта. В момента се преработва, за да можем да се включи в тази финансова рамка и да имаме способности – това, което действително ще ни е най-необходимо. Имаме уверение, че е до юни месец този проект и бъде приет от Министерския съвет и Народно събрание“, каза ген. Боцев.

Той посочи, че се действа внимателно.

 „Знаете за проекта на Военновъздушните сили. Затова искаме всичко да е напълно прозрачно, защото става въпрос за много пари. Обществото е много чувствително в тази насока и искаме да сме ясни и точни, хората да разберат, че това е необходимо, за да осигурим спокойствието на държавата“, каза генералът.

Премиерът Борисов има основание да критикува последните реализирани модернизационни проекти на армията, с които са закупувани ненужно скъпи летателни апарати без въоръжение и договори за тяхната поддръжка,  коментира Боцев. 

Не е вярно обаче, че от два самолета „Спартан“ се прави един, за да има какво да лети на парада. Сключен е договор за поддръжка с италианската компания „Аления аеронавтика“ до 2021 г., при това на значително занижени цени, обясни той. 

„Моето мнение, като началник на отбраната, е че и трите вида въоръжени сили имат нужда от модернизация и превъоръжаване, защото в една операция може водещи да са „Сухопътни войски“,  но имат нужда от съдействие, осигуряване и поддръжка и от Военновъздушните, от Военноморските и, няма ли едната поддръжка, просто операцията е обречена на неуспех. Трябва и трите проекта да вървят заедно“, каза ген. Боцев. Според него закъснението в стартирането на проектите води до оскъпяване и натрупване на нови негативи.

През 2017 г. в световен мащаб са направени най-големите военни разходи от времето на Студената война. Причината е постоянното влошаване в последните години на стратегическата среда за сигурност, коментира той.  По повод ангажимента от срещата на НАТО в Уелс разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП в близките години, той уточни: „2% от БВП на Германия и на България е светлинни години разлика. Принципът в НАТО е, това че разходите в НАТО трябва да се разпределят пропорционално между страните-участнички. НАТО не е спонсор. Безплатен обяд няма. Всеки дава своя принос“.

Мястото на България обаче е в пакта, категоричен е началникът на отбраната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна