Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски министър: „Хизбула = Ливан“

Снимка: kavnews.ru

Успешното представяне на Хизбула на вчерашните избори в Ливан поставя знак на равенство между държавата и подкрепяната от Иран шиитска групировка, заяви израелският министър на образованието Нафтали Бенет, цитиран от Ройтерс.

„Хизбула = Ливан“, написа той в Туитър. „Държавата Израел няма да прави разлика между суверенната държава Ливан и Хизбула и ще смята Ливан за отговорен за всяко действие, произтичащо от неговата територия“, добави той.

Според предварителните резултати Хизбула и нейните съюзници получават общо 67 места в 128-членния еднокамарен парламент на Ливан, предаде БТА.

Хизбула е смятана от САЩ за терористична организация, а от Израел, с който води редица войни - за враг, отбелязва Ройтерс.

Подкрепяният от Запада ливански премиер Саад Харири се очертава да бъде сунитският лидер с най-голяма парламентарна подкрепа, въпреки че ще загуби мандати. Това ще го превърне във фаворит за министър-председателския пост.

В Ливан премиерът трябва да бъде сунит според местната система за разпределение на висшите постове, припомня Ройтерс.

Избирателната активност е била 49,2 процента, съобщи по-рано министърът на вътрешните работи Нухад Машнук, цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че активността е по-ниска отколкото на предишните парламентарни избори през 2009 г., когато е достигнала 54%.

Миналата година в Ливан бе приет нов изборен кодекс, основан на пропорционалната система. Броят на гласоподавателите сега е с близо 800 000 повече в сравнение с предишните парламентарни избори преди девет години.

Оттогава парламентът удължи на три пъти своя мандат, аргументирайки се с рисковете за сигурността заради конфликта в съседна Сирия, припомня АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна