Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолончело на лютиер от Казанлък в прочутия Музей на струнните инструменти в Кремона

Снимка: Ани Петрова, БНР

Преподавателят Никола Николов от Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ в Казанлък е единственият български лютиер, чието виолончело е изложено в Музея на струнните инструменти „Страдивари“ в Кремона.

Право да изработят за прочутия италиански музей т. нар. специфичен инструмент получават малцина от майсторите. За целта се изисква определен брой инструменти от различните видове да са изработени лично и с много добро качество, споделя Никола Николов:

"Трябваше да изработя от всичките видове инструменти поне по един. Говорим за една цигулка, една виола, едно виолончело и след това придобиваш възможността да изработиш. Университетът позволява ученик да изпълни инструмент, който никога не е бил правен до това време като копие на оригинал на "Страдивариус". Изпълних такъв вид виолончело, който след това влезе в музея на самото училище "Антонио Страдивари" в град Кремона и сега в момента имат мостра в Музея на цигулката - град Кремона, в близост до много ценни оригинали". 

Николов произлиза от семейство, в което лютиерството е на почит. И баща му, и по-малкият му брат са запалени по лютиерството. Самият Никола Николов е в плен на това изкуство вече повече от 10 години. Пет години е специализирал в Италия. 
"Когато отидох да уча в Италия бях много запален по това и все още съм запален по това, което работя", признава лютиерът.

На изработени от него инструменти свирят музиканти от цял свят - Тайван, Китай, Япония, САЩ. Изработването на подобен фин 
инструмент отнема от няколко месеца до една година, разкрива още от кухнята на лютиерството Никола Николов:

"В началото всеки един си брои инструментите, които произвежда, но в определен момент бройката вече нараства. Много интересно, когато даден инструмент го продадеш в страни от Азия, да ти се обадят от Америка или от друг край на света. Този инструмент уж е трябвало да бъде в Япония, а се оказва в Америка, при музикант, който е изключително доволен".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени