Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Елена Симеонова представя стихосбирката си "Лично пространство"

Преподавателят по политология изследва поетичните граници на личното пространство

Снимка: facebook

Доц. Елена Симеонова от Катедра "Политология" на УНСС издава своя дебютна стихосбирка, озаглавена „Лично пространство“. Тя ще бъде представена в театрализиран поетично-философски формат, който провокира размисъл за границите на личното пространство.

Авторката отваря личното си пространство, за да допусне аудиторията до най-съкровените кътчета на сърцето си. Според нея, личното пространство понякога е щит, който ни помага да съхраним самоличността си, но и щит, който може да ранява и отчуждава.

Едно от първоначалните стихотворения, което играе ролята на предговор, започва точно така: "Добре дошли. Вратата е отворена, след нея 77 стъпала, които стръмното катерят към храма съкровен на моята душа", разказа в интервю за предаването "Преди всички" авторката.

"Душата" на стихосбирката се побира в 77 стихотворения:

"Цифрата 77 - 7 е философското число, пък повторението някак ми звучи като ритмика. В нея са само стихове, писани в периода 2015-2017 година и организирани около точно определена емоция - любов, разбира се".

Спектакълът на премиерата ще включва 20 стихотворения. "Тази подбрана извадка е направена така, че да дава отговор на определени въпроси, свързани с философията на личното пространство", уточни Симеонова:

"Какво представлява? Какви са границите му? Когато обичаме, нарушаваме ли личното пространство на другия, имаме ли право да го нарушим? Доколко допускаме любимия в своето лично пространство? Кога настъпва моментът, в който искаме пък да го затворим дори за най-близкия си човек...".

По-осъзнато пиша от тийнейджърска възраст, но винаги съм съчинявала, спомня си Елена Симеонова. Това е периодът, в който тя е открила културата да пишеш. 
Човек би могъл да открие навсякъде творческото зрънце, дори в сухата политология, убедена е преподавателката:

"Със студентите, когато работим уж на сухи теми, обичам да давам задачи, които са свързани с творчески елемент. Защото, когато се опитваме да разчупим рамките и да подходим по-творчески към нещата, ние всъщност успяваме да видим неща и ракурси, които в друга ситуация не бихме могли да открием". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени