Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Вагалински: Значимостта на Хераклея Синтика е неоспорима

4
Людмил Вагалински
Снимка: Ирина Недева

Торс от култова статуя на Аполон или Хермес, открита при разкопките на античния град Хераклея Синтика край Петрич, отвори вратите за ново държавно финансиране на обекта тази година. 

Този торс е само една от многобройните статуи, които градът е имал и които в едни по-трудни времена вече не са изпълнявали своето култово предназначение, коментира в предаването "Хоризонт до обед" ръководителят на разкопките доц. Людмил Вагалински, който е и директор на Националния археологически институт с музей към БАН. 

Торсът е бил намерен в подобен контекст – преупотребен, посочи Вагалински:

„Бих казал за тогавашните хора – в един момент ненужен. Така се случва с божествата. Религията и идеологиите се променят.“

Специалисти, които се занимават само със скулптура, биха могли да кажат почти веднага с голяма доза сигурност дали става дума за фигура на Аполон, уточни доц. Вагалински.

Древното селище Хераклея Синтика, просъществувало почти 8 века, дава отговори на ключови археологически въпроси за три епохи - гръко-античната, римската и ранно-християнската:

"Това е единственият гръко-македонски град, който се проучва в България. Той е бил средищният център на Средна Струма в продължение на 800 години от втори век преди Христа, поне до средата на пети век след Христа. Неговата история и всичко това, което ние  успяхме да документираме, да проучим като историческа информация, е съотносимо към историята на този край на България - Средна Струма."

През последните 350 години пр. Хр. по сегашни данни този град е имал по-голяма значимост от Филипопол (днешен Пловдив). Градът е много известен в писмените извори, наричан е градът на македонските царе, в него са се случвали важни събития, определяли бъдещето на Балканите като цяло- включително разгрома на древното македонско царство от Рим, разказа археологът.

Природни бедствия - две мощни  земетресения са съсипали града и са предизвикали неговия залез. 

Цялото интервю с доц. Вагалински чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна