Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският стрийт артист Бозко изрисува стена в центъра на Брюксел

4
Творбата на Бозко върху брюкселската фасада
Снимка: Ирина Недева

Една от стените в централен Брюксел в рамките на пет дни преди началото на фестивала "Болкан Трафик" се превърна в поле на стрийт арта. Там се появи стенопис, който ще остане дълго пред погледите на жителите на града. Негов автор е българският художник Бозко.

Край огромната стена стои италианката Лаура, дошла с велосипед специално за да види новата творба:

"Идвам заради новата фреска, иначе не знам нищо за художника. Дойдох с велосипеда, защото времето е хубаво, а прочетох, че Брюксел има два нови стенописа."

Запитана дали принадлежи към групите "ловци на графити", които обикалят мегаполисите в търсене на проникновенията на стрийт артистите Лаура признава, че е запалена по стрийт арта:

"Заради Банкси, но и заради други артисти като Блу например. Блу ми е любимецът. Блу е италианец, но пък стенописите му са в Йерусалим, така че по-скоро няма значение националността. Светът е мултикултурен и всички сме граждани на света. Аз съм била на много места. Пътувам от 10 години, италианка съм, чувствам го това, но по-силно е усещането, че съм отвсякъде по малко, отвсякъде по света съм."

Само един единствен път съм следвала стрийт арт тур, защото най-често го правя сама - намирам снимка в мрежата, адреса и после тръгвам сама", разказва още Лаура. 

Моят приоритет е да правя големи стени, обясни пред "Хоризонт" българският художник на стрийт арта Бозко, които успя за пет дни да се справи с предизвикателството да одухотвори страничната стена на класическа брюкселска жилищна сграда. 

"Не съм много активен навън. Усилията ми са концентрирани в Подуяне. Целта на нашата фондация е да отворим един тунел, който да превърнем в галерия – най-голямото независимо пространство за изкуство в България – 3 хиляди квадратни метра. Доскоро беше утопия, но вече започва да изглежда като реалност", споделя Бозко. Той вярва, че изкуството променя хората, защото по думите му те са започнали "първо да комуникират с изкуство, преди да измислят как да си вербализират мислите".

"Безпочвено е да се опитваш да бъдеш анонимен. Знам, че хората много обичат анонимността, да имат Батман. Хората обожават да не знаят кой е направил нещо", казва още Бозко, който отдавна се е отказал от анонимността. Не е оптимист за залитането на изкуството в посока към комерсиалното:

"Единственото, което се случва в момента – не само с изкуството, с всичко останало – целта е нещата да бъдат продадени. Не толкова да се заяви нещо, да се каже нещо, колкото да бъде продадено. Изкуството започва да слугува на купувачите, започва да слугува на масовия вкус, което не трябва да се случва. /.../ Хората в момента са толкова агресивни, бързи, нетърпеливи, егоистични и не знам още какво да кажа, че за отрицателно време всичко, до което се докопат, се разваля."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна