Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония обявява членовете на смесената комисия по силата на договора за добросъседство с България

Очаква се днес Република Македония да оповести имената на учените, които от нейна страна ще участват в работата на смесената комисия. Тя се създава по силата на договора за добросъседство между България и Македония, за да решава историческите спорове и откритите въпроси. Правителството ни вече определи българския състав в комисията. 

Проф. д.и.н. Ангел Димитров е избран от правителството за председател от българска страна на седемчленния екип, който ще участва в мултидисциплинарната комисия на паритетен принцип с Република Македония. Заместник-председател на комисията е доцент Наум Кайчев - бивш генерален  консул в Битоля, член на македонския научен институт. В състава още са включени Момчил Методиев, главен редактор на списание "Вяра и общество", професор Иван Илчев, бивш ректор на СУ, доцент Даниел Вачков от БАН, професор Кирил Топалов, който е посланика ни във Ватикана и доцент Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Ръководителят на нашите учени Ангел Димитров подчерта, че има на какво да се стъпи при съвместната работа.

"Въпреки известните различия от последните години, съществува сътрудничество. Тук бих искал да припомня и съвместните публикации на държавните архиви на двете страни".

До месец и половина се очаква първото съвместно заседание на смесената мултидисциплинарна комисия. То ще бъде в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени