Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излизането на САЩ от споразумението с Иран и неговите отражения

Доналд Тръмп показва президентския указ, с който САЩ се оттеглят от споразумението за Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извън САЩ, всички останали страни по споразумението се ангажират да го спазват, но това ще е само до определено време, защото въпросът е доколко това ще е възможно след въвеждането на санкции не само спрямо Иран, но и спрямо всички европейски компании, които не го спазват. Това заяви пред "Хоризонт" директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Той припомни, че опитите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел да "опаковат" споразумението в друго, по-широкообхватно, без да го отменят, засега не успяват. Запитан дали Европейският съюз има план Б, Кючуков коментира, че това е "може би най-сериозното външнополитическо разминаване между двете страни на Атлантика след Втората световна война".

"Съществува и процес на натрупване – излизането на САЩ от споразумението за климата, преместването на американското посолство в Йерусалим. И тук се поставя остро въпросът за мястото на Евросъюза в глобалния сват – дали ще продължи да бъде амортисьор на американските позиции, или ще се опита да заеме роля на самостоятелен играч, запазвайки характеристиките си на мека сила", подчерта Кючуков. Според него к
лючова ще бъде и европейската реакция относно санкциите спрямо европейски фирми.

Директорът на фондация Европейски институт Любов Панайотова посочи, че с излизането на САЩ от споразумението за Иран балансът на силите се променя:

"САЩ са готови да наложат санкции на всяка компания, която продължи да работи по споразумението. Редица европейски компании имат съществени интереси в САЩ, така че това е най-малкото, което може да ги притесни и да спре тяхното взаимодействие с Иран".

"Предстоят европейските избори догодина, преди това имаме Брекзит. В новия Европейски парламент не трябва да доминират популистко-националистически настроени формации и всички тези неща са свързани", каза още в анализа си Панайотова.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна