Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Песента на дървото" разказва за трансформацията на гъдулката в цигулка

Снимка: lostbulgaria.com

София кани ценителите на музиката и любителите на историята да посетят интересна експозиция, наречена "Песента на дървото", която е представена от Регионалния етнографския музей - Пловдив. Изложбата гостува в къщата-музей "Панчо Владигеров" и разказва историята на музиката в новоосвободена България през XIX век, като с помощта на представените музикални инструменти разкрива трансформацията на "гъдулката в цигулка", пренасяйки ни и в XX век.

Лора Христозова, която е главен уредник на Регионалния етнографския музей в Пловдив, разказа за слушателите на "Хоризонт" детайли за експозицията и представените експонати, някои от които много редки:

"Песента на дървото" е изложба, която разказва за традиционните български музикални инструменти и за градските такива, които са битували в градска среда от средата на XIX век и XX век. Искаме да покажем самобитността на българската музика и от какви компоненти се състои тя - традиционните музикални инструменти, навлизането на европейската модерна музика, църковното пеене, както народното пеене. Това са модулите, които съставляват самобитността и характерните черти на българската музика.


Ще видим как гъдулката става цигулка или цигулката става гъдулка в българските земи. Показваме традиционни народни инструменти, сред които примерно кавал, изработен от метал. Това е един от най-интересните ни експонати. Такива кавали - от метал, са изработвани единствено в Родопите от един единствен майстор, който вече го няма. Представяме няколко различни видове гъдулки, мечкадарските гъдулки например, тамбурата, гуслата - един струнен инструмент, който вече изобщо не се използва и е изчезнал от употреба, свирките - как децата сами са правили тези свирки, от какво са ги правили - има такива експонати.

От друга страна разказваме и за градските музикални инструменти - ще видите цитри, ще чуете цимбал, цигулката и цигулковото семейство. Ще прочетат посетителите и за различни изпълнители, които в раждащата се нова българска държава след Освобождението завършват в чужбина, връщат се в България и стават едни от най-виртуозните изпълнители".

Откриването на изложбата е тази вечер от 18.00 часа. Тя ще продължи до 30 юни. Повече за нея може да  научите от звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна