Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на европейските борси преди края на заседанието на АЦБ и данните за инфлацията в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските борсови индекси стартираха търговията в четвъртък с известни повишения, следвайки силното представяне на пазарите на акции в САЩ и в Азия и след солиден ръст на акциите на Royal Bank of Scotland Group. Подкрепа за първоначалното повишение на европейските акции оказа и продължаващото рали на цените на петрола към нови три и половина годишни върхове.

Последва париране на голяма част от това възходящо движение с наближаване на края на заседанието на Английската централна банка обаче (от 14:00 ч. наше време) и преди важните данни за потребителската инфлация в САЩ през април (от 15:30 ч.).

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарасна за кратко до ново най-висок връх от 1-ви февруари насам, преди да се понижи с 0,24%. Германският индекс DAX пък се повишава с 0,25%, но след първоначален отскок с 0,5%, докато френският индекс CAC40 се понижава с 0,15%, а британският FTSE100 - с 0,36% след като търговията в Лондон стартира с повишение от 0,2 на сто.

Здрав ръст с около 4% бележат акциите на Royal Bank of Scotland, след като британската банка с над 70% държавна собственост успя да се споразумее с американски правосъдни власти да плати глоба в размер на 4,9 млрд. долара по обвинения за неправомерни продажби преди повече от 10 години на ипотечно-гарантирани ценни книжа, докато очакванията бяха за много по-солена глоба от 12 млрд. долара.

В същото време обаче акциите на British Telecom се сриват с цели 8,74%, след като голямата телекомуникационна британска компания обяви, че ще съкрати 13 хиляди служители през следващите три години и предупреди за по-слаби от очакваното печалби през фискалната 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени