Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Royal Bank of Scotland ще плати 4,9 млрд. долара по обвинения от Министерството на правосъдието на САЩ

Royal Bank of Scotland Group обяви в четвъртък, ще плати 4,9 млрд. долара по споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ относно обвиненията спрямо голямата британска банка за неправомерни продажби на нейни клиенти на "токсични" ипотечно гарантирни ценни книжа, съобщава агенция MarketWatch.

В специално изявление RBS посочи, че ще плати парична глоба в размер на 4,9 млрд. долара, свързана с емитирането и обратното изкупуване на ипотечно-гарантирани ценни книжа от американски граждани между 2005а и 2007-а годна.

Банката, която е 71% собственост на британското правителство, каза, че 3,46 млрд. долара ще бъдат покрити от съществуващите заделени от нея финансови провизии и ще плати още 1,44 милиарда долара през второто тримесечие на настоящата година. Предложеното извънсъдебно уреждане идва от Министерството на правосъдието на САЩ, като RBS ще сключи юридическо обвързващо споразумение.

Главният изпълнителен директор на банката Рос Маккевън заяви, че споразумението е "повратен момент" за британската кредитна институция.

Анализатори напомнят, че окончателната сума е далеч по-малка, отколкото досегашните  оценки, че американското правосъдно министерство ще наложи глоба на RBS в размер до 12 млрд. долара.

Министерството на правосъдието на САЩ вече постигна подобни извънсъдебни споразумения с редица други водещи финансови институции като Citigroup, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America и Barclays.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени