Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на сестринството – 12 май

На протест пред МС излизат хиляди медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори

Снимка: БГНЕС
Над 3000 специалисти по здравни грижи ще излязат на протест в столицата на Международния ден на сестринството – 12 май.

На площад "Независимост" ще се съберат медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от цялата страна. 

Организатор е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), подкрепа са заявили от КНСБ и пациентски организации. Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, ниските заплати, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие.

Представители на БАПЗГ проведоха неформална среща със здравния министър Кирил Ананиев вчера следобед – последна преди протеста.  

Пред Радио София председателят на асоциацията Милка Василева обясни, че не всички искания на здравните работници зависят от здравния министър. Повечето болници са търговски дружества и заплащането на работещите в тях се определя от ръководството им.

От министерството съобщиха, че още през януари е поет ангажимент ведомството да разработи вътрешни правила за формиране на работните заплати, които вече са факт. Те ще  бъдат препоръчани на лечебните заведения за болнична помощ като част от мерките на единния финансов стандарт за управление на болниците с над 50% държавно участие, посочи здравният министър.

От началото на годината до момента 386 медицински сестри са напуснали страната и работят в чужбина, каза Василева. А специалността годишно завършват около 500 души. У нас работят около 25 хиляди сестри, според доклад на ЕК те са два пъти по-малко от необходимото.

Чуйте от коментара на Милка Василева веднага след срещата в МЗ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени