Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Небесно куче" – изложба на Захари Каменов в СГХГ

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries.com




В Софийската градска художествена галерия беше открита изложбата на Захари Каменов, озаглавена „Небесно куче“. В експозицията участват 30 живописни творби, които се допълват от три цикъла теракота. Изложбата е вдъхновена от изкуството на неолита и изследва общочовешката представа за корените, генетичната памет и първичния импулс за описание на света. За нея Захари Каменов пише: „Всички форми на неолитните изображения по света съчетават в живописни ансамбли три големи категории: геометрични мотиви или абстрактни знаци, животни и човешки фигури. Това тематично и техническо единство на праисторическото изкуство крие едно възхитително символично богатство. Именно то ме мотивира да интерпретирам и създам този цикъл от живопис и теракота, озаглавен "Небесно куче“.

Захари Каменов завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия през 1974 година. Списъкът му с изложби е внушителен – по-голямата част от тях е правил в чужбина. Показвал е свои творби в Мексико, Корея, Германия, Швейцария, Франция, Холандия и Япония.

Носител е на много български и международни отличия, сред които: 1979 г. – Награда на СБХ за рисунка на името на Илия Бешков; 1981 г. – награда на СБХ за графика на името на Веселин Стайков; 1987, 1985, 1983 г. – награди от Международното бианале на графиката във Варна; 1987 г. – международна награда за графика на фондация „МИКЕТИ“, Италия; 1989 г. – награда „Златен Езоп“, 1995 г. – медал от Музея за съвременно изкуство в Кайро и др. През 2010 г. е удостоен с орден „Кирил и Методий“ за цялостна творческа дейност; през 2016 г. взима и Националната награда за изобразително изкуство „Захари Зограф“.

Негови произведения са притежание на Националната галерия в София, Софийската градска художествена галерия, Музея за съвременно изкуство в Кайро, Музея за съвременно изкуство в Ерусалим, Държавния музей за изобразителни изкуства в Москва, фондация „Микети“ в Рим, Музея „Курита“ в Токио и др.

Изложбата му „Небесно куче“ в СГХГ продължава до 27-и май.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна