Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна вълна с височина 23,8 м измериха в Южното полукълбо

Големи вълни по крайбрежието на Испания през януари тази година
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени измериха най-високата вълна, регистрирана досега в Южното полукълбо - едно чудовище с размер на 8-етажна сграда, предаде БТА.

Вълната с височина 23,8 метра е наблюдавана в Южния океан, известен със свирепите си бури, в близост до остров Кембъл, на около 700 километра южно от Нова  Зеландия.

Океанографът Том Дюран заяви, че тази вълна, измерена по време на силна буря с помощта на буй, подобрява предишния рекорд за Южното полукълбо, регистриран през 2012 г. - 22,03 метра.

„Доколкото знаем, сегашната е най-високата вълна, измерена някога в Южното полукълбо“, изтъкна Дюран.

Той поясни, че Южният океан е нещо като „генератор“, който поражда вълни, разпространяващи се след това из цялата планета.

„Сърфистите в Калифорния могат да  очакват, че енергията, разпространена от тази буря, ще достигне до техните брегове след около седмица“, предвижда океанографът. Според него споменатата буря, която се е разразила в Южния океан, след което се е насочила на изток, със сигурност е предизвикала вълни с височина над 25 метра. Но буйовете, които били заложени през месец март, за да измерят екстремните метеорологични условия в Южния океан, не били на точното място, за да ги регистират.

Най-високата вълна, измерена до ден днешен, е било цунами, породено от земетресение през 1958 година в Литуя бей, щата Аляска - 30,5 метра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна