Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва гастролът на Софийската опера и балет в Болшой театър

| обновено на 12.05.18 в 13:01
Снимка: Васко Михайлов
Дългоочакваният гастрол на Софийската опера и балет в Болшой театър започва днес и ще продължи до 23 май.

За начало е избрана операта на Любомир Пипков „Янините девет братя“, която ще бъде представена тази вечер на новата сцена на Болшой театър. Утре московската публика ще може да види там и балета „Корсар“ на Адолф Адам. Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин приветства българските си гости с думите:

"Утре откриваме гастролите на новата сцена, а след това и на историческата сцена на Болшой театър. Искам да пожелая на нашите скъпи колеги и приятели успех и да спечелят любовта на московските зрители. Добре дошли!"

Директорът на Софийската опра и балет Пламен Карталов отговори:

"Вярвам, че ще оправдаем доверието и гостоприемството на Болшой театър Софийската опера да бъде наистина един достоен гост."

Представянето на Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на Нибелунга“ започва с пролога „Рейнско злато“ на 18 май на историческата сцена на Болшой театър. На 19 следва „Валкирия“, а на 21 и 23 съответно - „Зигфрид“ и „Залезът на Боговете“. Интересът към тетралогията е много голям, защото в момента Вагнер не присъства в репертоара на нито един от московските оперни театри.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангел Григоров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна