Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за по-доброто управление на парите в публичния сектор започва в София

Гост на конференцията ще бъде председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене

Снимка: БГНЕС

По-доброто управление на парите в публичния сектор ще бъде обсъдено на форум, организиран от Сметната палата. Специален гост ще бъде председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене.
     

Ефективността на разходването на публичните средства е сред ключовите предизвикателства, които ще бъдат обсъдени от представители на одитните органи в 26 държави, 19 от които са страни от Европейския съюз.

Експертите ще коментират и възможностите за по-добро организиране на проверките, набелязването на проблеми при харчовете на публични средства и даването на препоръки към съответна институция за по-доброто им разходване.

Вчера ръководителят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене беше приет от премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха ефективността от предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани. 

"Конференцията е уникална, защото за първи път в рамките на председателство на страна-членка на ЕС национална сметна палата организира подобен форум с участието на сметните палати не само на страните-членки от ЕС, но и на страните, които кандидатстват за членство", обясни пред "Хоризонт" председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков.

Сметните палати имат специфична роля в процеса на присъединяване към ЕС, тъй като от една страна трябва да играят ролята на обективен независим наблюдател на провежданите реформи в различните сектори, а от друга - да инициират такива реформи чрез препоръките, които дават на органите на държавната администрация, отбеляза Цветков:

"Препоръки, които са насочени към подобряване живота на гражданите, по-качествено здравеопазване, ефективна държавна администрация и инфраструктура, която обуславя икономическото развитие на страната. И едно много важно послание: реформите, които се извършват по пътя към присъединяване към ЕС не се правят само за да се отговори на изискванията на Европейската комисия за адаптиране към европейското законодателство, а се правят за гражданите."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!