Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерхард Бусек: Брюксел най-накрая осъзна, че Западните Балкани имат ключово значение за Европа

Европа има нужда от по-визионерско поведение, задържайки изкуствено процеса на интеграция изпуска важен шанс, смята бившият австрийски вицеканцлер

Снимка: БГНЕС

Брюксел най-накрая осъзна, че регионът на Западните Балкани има ключово геополитическо и стратегическо значение за Европа. Това каза в интервю за "Хоризонт" Ерхард Бусек, бивш вицеканцлер на Австрия и понастоящем директор на Виенския институт за Дунавския регион.

"За радост Брюксел най-накрая осъзна, че този регион има ключово значение за Европа - не само по отношение на непосредствените си европейски съседи, а и заради връзките си със страните в Средиземноморието и в Близкия изток. Освен това говореното за присъединяването на Западните Балкани вече наистина е несериозно, защото от срещата на върха в Солун през 2003 г., с изключение на членството на Хърватия, нищо повече не беше постигнато", посочи Бусек.

"В Съвета на ЕС, т.е. в страните от Евросъюза, има известни задръжки относно членството на Западните Балкани. Според мен обаче тези държави, по един или друг начин, трябва да бъдат интегрирани в ЕС, а и нека не забравяме, че далеч не всички членки изпълняват всички критерии. Така че в случая със страните от Западните Балкани от политически и стратегически съображения е важно да бъдем по-агресивни и по-категорични. Задържайки изкуствено процеса на интеграция с разни дреболии, Европа изпуска важен шанс", категоричен е Ерхард Бусек.

"Погледнете само какво правят китайците - те са далеч по-успешни в този регион от европейците! Така че в Брюксел и някои други столици може би е крайно време да се замислят дали интеграционният процес не трябва да бъде ускорен", добави Бусек, като не пропусна да изтъкне и руския фактор в региона.

Бусек смята, че още преди време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предизвикал неприятности с изявлението си, че в продължение на пет години ЕС няма да приема нови страни:


"Макар това изказване да отговаряше на реалностите, не беше особено мотивиращо за кандидатките. С назоваване сега на срок 2025 година той се опита да неутрализира създадената тогава ситуация".

Аргументите по отношение на най-младата държава в Европа Косово, която не е призната от всички страни в ЕС, са, че с нейното членство биха се привнесли проблеми в Съюза. Запитан, не е ли все пак естествено желанието ЕС да се предпазва от външни разделителни линии Ерхард Бусек, отговори:

"
Ще го кажа по друг начин. Попитах бившия испански външен министър Моратиньос, ако споровете около Косово не съществуваха, това щеше ли да реши проблема на Испания с движението на сепаратистите? Според мен става дума по-скоро за назоваване на претекст като параван за вътрешни проблеми. В Европа имаме нужда от по-визионерско поведение".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени