Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска изслушване на премиера заради пакет "Мобилност"

Георги Свиленски, БСП
Снимка: БГНЕС
БСП ще поиска изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание за българската позиция по предложения от Европейската комисия пакет за мобилност, който засяга българските превозвачи.

Искането за изслушване ще бъде направено утре в началото на пленарното заседание, съобщиха от ръководството на БСП. Социалистите представиха документи от края на миналата година, в които няма ясна позиция на страната ни за защита на българските превозвачи.

Георги Свиленски обвини правителството:

"Трябва да е ясно на българските превозвачи, че през тази една година са били предадени от българското правителство, че никъде освен на срещите с тях по хотели, по сбирки, не са намирали съпричастност в българското правителство. Тука в България си говорим едно, на срещата с Макрон в Евксиноград си говорим едно, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, министър-председателят, министърът на транспорта, заместник-министърът на транспорта - мълчат".


Представителите на всички държави, които са участвали в обсъждането на предложения от ЕК пакет за мобилност, са взели отношение и всяка държава си е казала притесненията. Единствено България си е мълчала. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Георги Свиленски:

"Ние се опитахме по тази тема да не политизираме въобще и израз на това беше приетото решение в петък от Народното събрание, което беше подписано от всички председатели на парламентарни групи, беше прието единодушно от всички народни представители. За да се стигне до това решение на Народното събрание, явно правителството до този момент не е имало позиция. Ние с това решение на Народното събрание задължаваме правителството да има позиция, която да се знае от българските превозвачи и да бъде представена в Брюксел, защото и от вчерашните разговори на министър-председателя с комисаря Булц става ясно, че България не си е казала предложенията по този пакет за мобилност. Ние искаме утре да дойде министър-председателят, за да каже какво е направено до момента стъпка по стъпка, да каже какво предстои от утре нататък, защото има стачка на превозвачите и гласуване в комисията. Борисов трябва ясно и категорично да каже пред българския парламент, пред българските граждани коя позиция избира – да бъде обгрижван и потупван по рамото от Меркел и Макрон или да защити българския интерес".

Цялото интервю с Георги Свиленски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна