Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъдът Захари Колев: Не ми трябват европари, като дръпнеш чертата - само нерви и ядове

| обновено на 16.05.18 в 17:57
Снимка: БГНЕС

"Не гледам животните заради субсидиите. Аз ги гледам, както съм ги гледал преди субсидиите – 26 години без почивен ден". Това казва 47-годишният Захарин Колев, който се занимава с животновъдство още от началото на 90-те години. През годините животновъдите в района или заминали, или се отказали от този поминък в търсене на друга перспектива. Първо е отглеждал крави, сега Колев се грижи за 200 овце.

"Малко да гледаш - не се връзва. Много като гледаш, не можеш да надделееш", разказва за работата си той.


Заетите в сектора Захарин дели на животновъди и бизнесмени:

"Новите бизнесмени… Прави някакъв обор. На него му е пределно ясно, че от това няма да печели. Вкарва животните, оттам – субсидиите. Чух, че елитните крави, които идват от Германия, от Дания - по 600 лева на крава. Нашите, обикновените, тук са по 200-250 лева".

Съпругата на Захарин Дарина преди години кандидатствала по европрограми, получила банков кредит и инвестирала в кравеферма. След този опит Захарин Колев пресметнал ползите и загубите:

"Ако има проекти за милиони, нещо може да остане, но такива дребни – 100-200 хиляди лева – всичко си плащаш. Аз го виждам по Дарина – кандидатства по три програми: за 60 хиляди инвестиция получи 48 000, лишиха я от майчинство, държавата не е дала един лев за детето ми. Кел файда, че е кандидатствала по тези програми. Като си плати два пъти по 9 хиляди лихвите на банките, по 7 хиляди на консултанта, застраховките. И накрая, като дръпнеш чертата – само нерви и ядове. Като видях за какво става въпрос – нито европейски пари ми трябват, нито нищо. Каквото мога, карам".

От полагащите се субсидии на декар земя и глава добитък за всяка овца животновъдът взима по 10 стотинки на ден. От него взимат останалите по веригата. Изкупната цена на агнешкото месо е 4,50 - 5 лева на килограм. Докато стигне до магазина, скача три пъти и килограм се продава за 14 лева. Така най-потърпевшите пак са производителите, гневи се животновъдът. Според него проблемите на заетите в сектора могат лесно да се решат, ако се променят наредбите и правилата и институциите си вършат работата.

Още по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна