Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Антонов: Натискът над гражданското общество вече се появява навсякъде, не само в Русия

Проблемите с натиска се появява вече навсякъде, не само в Русия. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" Павел Антонов от фондация "БлуЛинк" преди дискусията на тема "Състоянието на гражданското общество в ЕС – Русия: Предизвикателства и иновации".

Решенията, които се търсят в рамките на форума, са напълно практични и засягат равностойно и двете страни, добави той. По думите му, в Русия процесите на натиск над гражданското общество са в най-напреднала фаза, но:

"Обезпокоително е, че много от тези форми, по един или друг начин, започват да се прокрадват и дори да се прилагат в държави членки на ЕС. В момента се оказва, че руските и източноевропейските граждански организации започват да притежават един изключително пълен опит в оцеляване и в налагане на своята роля и отстояване на принципите си", коментира Антонов. Той отбеляза, че в момента дефиницията и смисълът на понятието "гражданско общество" са подложени на съмнение:

"Оказва се, че е все по-важно да дефинираме много по-добре за какво гражданско общество точно говорим. Темата на първия ден беше за ценностите, които споделяме в ЕС и извън него – ценностите, които споделяме като представители на гражданското общество и които ни обединяват. Има форми на гражданско обединение, които също са част от гражданското общество, но те споделят тъкмо обратните на европейските ценности. Целта на срещата е да се изяснят ценностите и около какво се обединяваме и по какъв начин като гражданско общество можем да работим с институциите в държавите ни в ЕС и Русия".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна