Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачите протестират с камиони и автобуси в цялата страна

4
Снимка: БГНЕС

С лозунги „Има ли място за нашия бизнес в ЕС”, „Европа на две скорости = на заден ход на България” и „Транспортен пакет 1 и 2=Exit, превозвачи от цялата страна излязоха на национален протест..

Те се обявиха против т. нар. закон „Макрон”, който ги задължава на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона. Според тях тези рестриктивни мерки, ще доведат до фалит, както на международния транспорт, така и на автобусния. В София по дължината на бул. „Цариградско шосе” има над 80 камиона и над 60 автобуса, като до 17 ч., докогато продължава протестът, се очаква броят на камионите и автобусите да се увеличи. В 13 ч. тръгва шествие от площад „Македония” към НДК, а целта на протеста е европейските лидери, които са в София да ги видят и чуят техните искания, и да не допускат транспортният бизнес в България да бъде унищожен.

Не вярвам, че ще бъдат отменени рестриктивните точки в т.нар. пакет „Мобилност 1“, с които господин Макрон иска да ни раздели с Европа. Целта му е да унищожи този бизнес в страните от Централна и Западна Европа, защото те нямат достатъчно шофьори и чрез този пакет ще си набавят работна ръка. Бедите на нас малките държави идват от големите – Англия, Германия, Франция. Каквото кажат, това става. Ако скочат колегите от Полша и бившите републики, тогава може да се реши проблемът. Това каза пред БГНЕС международният шофьор Димитър Димитров.

Около 200 ТИР-а се наредиха днес на пътя Асеновград- Пловдив. Български знамена и транспаранти с надпис "ЕС, не убивай транспорта в България" демонстрират настроенията на участниците.

Протестът ще продължи до 14 часа, но движението по пътя не е спряно, камионите са в разширението, което се прави на този участък. Протестиращите представители на фирмите от транспортния бранш в областта вече се срещнаха с областния управител Здравко Димитров и старши комисар Атанас Илков, а в 12.30 се очаква митрополит Николай да дойде на място и да благослови протестиращите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени