Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ обвини БСП в лъжа заради подписката срещу продажбата на ЧЕЗ

КЕВР все още няма нормативна възможност да се произнесе по сделката

| обновено на 18.05.18 в 16:46
Валентин Николов показа снимки, които доказват, че подписката е събирана и в градове, обслужвани от други енергодружества
Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за енергийно и водно регулиране все още не е получила нормативна възможност да се произнесе по сделката на ЧЕЗ с "Инерком". Това заявиха от ГЕРБ по повод внесените от БСП в регулатора 200 хиляди подписа с настояване регулаторът да се намеси съгласно най-новите законови разпоредби.
    

Съгласно последните промени в Закона за енергетиката, депутатите задължиха регулатора да контролира сделки с над 20% от електроразпределителните, топлофикационни и газови дружества и по тази линия да се произнесе по сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас. Парадоксът е, че все още няма изготвени критерии, по които енергийният регулатор да спира подобни сделки. От ГЕРБ съобщиха в Народното събрание, че идната седмица в Комисията за наблюдение на КЕВР ще се разискват критериите, по които да може да бъде осъществена законовата разпоредба.


В същото време от ГЕРБ  обвиниха лидера на социалистите Корнелия Нинова в лъжа за събираната подписка за блокирането на сделката на ЧЕЗ - "Инерком". По време на участие в сутрешен телевизионен блок Нинова увери, че подписите са само на абонати на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. От ГЕРБ разпространиха снимки от събиране на подписи в различни градове в страната, където оперират другите две електроразпределителни дружества. Галя Василева от ГЕРБ уточни.

„Всички тези снимки са извадени от официалната страница на БСП“.

Жельо Бойчев от БСП се опита да поправи недоразумението като посочи.

„И в писмото, което сме внесли в КЕВР, пише: Национална гражданска инициатива“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна