Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишният розобер - ниски изкупни цени и свръхпроизводство

Розопроизводители започват протести

Снимка: БГНЕС

В пика на розобера розоварните са препълнени и не могат да преработват добитите свръхколичества розов цвят. Някои от розоварните са обявили нулева година. В тазгодишната кампания изкупните цени на розовия цвят са три пъти по-ниски в сравнение с миналогодишните. Това е причината розопроизводителите да започнат масови протести, които ще имат своя пик на празника на розата, когато ще бъдат блокирани всички пътища към Карлово.

Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури, обясни пред „Хоризонт, че през последните години цените са били много високи, което е стимулирало хората да създадат розови насаждения, докато в един момент се е получило свръхпроизводство на розов цвят. Проблем според Клисурова са количествата нереализирано розово масло от миналата година, поради което тази година количеството на изкупувания розов цвят от розоварните е по-малко:

„За първа година миналата година беше получено свръхпроизводство. При нормална реализация на три тона розово масло беше произведено пет тона розово масло. Явно не са имали достатъчно пазари, за да могат да реализират продукцията.“

В момента цените се движат между 2.20 и 1.60 за килограм. Миналата година цените са варирали между 5.50 и 6, на места 7 лева за килограм, което Клисурова определи като нереално високи цени.

„При цена 2.50, с която стартира розовата кампания, един лев на розоберач (тъй като не желаят да берат под 1 лев всички розоберачи), при един лев себестойност на производство на декар роза, остават 50 стотинки за производителя. Този човек, който цяла година се труди, трябва да има по-добра печалба. При цена 2.20, неговата печалба е 20 стотинки.А при цена 1.60 – 1.80 той въобще е на минус, на червено.“

Ако кампанията продължи така ще се стигне до изкореняване на големи площи с розови насаждения. И в момента остава необран розов цвят, защото пунктовете имат квота за деня, разказа още Зара Клисурова.

Производителите подозират картелно споразумение. Те започват серия от протести, като на 26 май ще затворят всички подходи към Карлово. Сезиран е председателят на Народното събрание с молба за свикване на комисията по земеделие. До този момент обаче розопроизводителите нямат обратна връзка.

Още информация по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна