Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарбис Ирадиън: В Иранската ядрена програма не могат да настъпят сериозни промени

| обновено на 19.05.18 в 11:43
Снимка: БТА

Едностранното оттегляне на Съединените щати от иранската ядрена програма предизвика остра реакция в Европа. И без пряко да обвържат санкциите срещу Иран и предстоящото налагане на мита върху алуминия и стоманата за европейските компании, европейските лидери демонстрираха твърда позиция.

В Иранската ядрена програма не могат да настъпят сериозни промени. Това заяви за "Хоризонт" Гарбис Ирадиън - ръководител на програмата за региона на Близкия Изток и Северна Африка в Института за международни финанси.

По думите на Ирадиън - въпреки оттеглянето на Съединените щати и увеличаването на напрежението между Вашингтон и Брюксел заради санкциите за търговия с Иран, в крайна сметка ще се стигне до компромис.

"Европейският съюз не иска да застраши отношенията си със САЩ. Най-вероятният сценарий за мен е някакви промени в Иранската ядрена програма и компромиси от двете страни. Честно да ви кажа обаче, аз не виждам много пунктове, в които Иранската ядрена програма може да бъде променена. Може да се пипне тук и там, но не и в основните й параметри“.

Експертът не вижда пряка връзка между търговските мита и иранските санкции в политиката на САЩ.

„Основната идея на американските санкции е да се окаже натиск върху Иран да намали своето влияние върху останалите държави от региона - Сирия, Ирак, Либия и Йемен“.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Марта Младенова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна