Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко изтегля украинските представители от всички органи на ОНД

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е подписал указ, с който отзовава представителите на Украйна от органите на Общността на независимите държави, предаде ТАСС. "Няма какво повече да правим там, движим се по-нататък в посока Европа", каза той при посещение в град Виница. Порошенко обясни, че това "не означава излизане от ОНД, тъй като Украйна никога не е била част от нея".

На 12 април Порошенко възложи на правителството да подготви документ, по силата на който Украйна официално напуска Общността на независимите държави, и да започне процедура по официалното излизане на Украйна от учредителните органи на общността.

На 23 април обаче изпълнителният секретар на ОНД Сергей Лебедев съобщи, че страната още не е уведомила организацията с официален документ, че смята да излезе от състава на нейните органи. През декември 1991 г. Украйна ратифицира споразумението за създаване на ОНД и протокола към него, но не ратифицира устава, затова де юре изобщо не е ставала член на общността. При все това Киев участваше в дейността на организацията, макар и не на всички равнища.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени