Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от срещата на обществените медии от Югоизточна Европа

БНР Новини
3
На срещата на обществени медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио, взеха участие представители на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора
Снимка: Ани Петрова

На срещата на обществени медии от Югоизточна Европа, организирана от Българското национално радио в Правец на 16 и 17 май, взеха участие представители на Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна Гора. Срещата беше инициирана от генералния директор на БНР Александър Велев, в нея участва директорът на БНТ, както и генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран.

Участниците в срещата обсъдиха различни съществуващи партньорски проекти и представиха идеи за нови. Теодосий Спасов – директор на музикалната къща на БНР, предложи музикален обмен на музикални състави и солисти на обществените радио и телевизионни организации на България, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция.

Срещата завърши с приемането на обща декларация, която препотвърди изключителното значение на обществените медии за насърчаване и укрепване на демокрацията и европейските ценности. В декларацията, приета единодушно от всички участници, се казва: „Обществените медии са от решаващо значение за осигуряването на достоверна и професионално представена информация в отговор на фалшивите новини и непроверената информация. Ние, обществените медии, трябва да сме независими от политически или друг натиск, за да запазим високото обществено доверие. Ние се нуждаем от достатъчно, адекватно, справедливо и устойчиво финансиране, за да изпълняваме обществената си мисия“.



Ася Чанева разговаря с Миливое Михайлович – заместник-генерален директор на Радио и телевизия Сърбия – RTS. Той изрази намерението на Сръбското радио да започне емисии на български език до края на годината.


Воислав Раонич е журналист от Черна гора с 30 години професионален опит и е ръководител на европейската програма за подкрепата на реформите в обществените медии на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Чуйте неговите впечатления от срещата и мнението му проблемите пред обществените медии в региона.

Добрата новина от срещата на обществените медии от Югоизточна Европа, освен контактите между обществените медии на страните от Югоизточна Европа, е и бъдещото излъчване на емисии на български език от Радио Сърбия, които се очакват да станат факт в края на годината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна