Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград задържаха служители на КАТ за корупция

Чрез посредници са извършвани бързи услуги за регистрация на автомобили и получаване на регистрационни табели с атрактивни номера срещу допълнително заплащане

| обновено на 22.05.18 в 18:44
4
В 15 ч. от кабинета му бе изведен с белезница началникът на КАТ-Пътна полиция към ОД МВР Данаил Стоицов.
Снимка: БГНЕС

Мащабна акция на ДАНС и МВР след сигнали за корупция в КАТ-Пътна полиция се проведе в Благоевград днес. Задържани са няколко души, сред които и областният началник на службата Данаил Стоицов. Спецоперацията, която започна още преди обяд, продължава. В нея участват представители на Специализираната прокуратура, ДАНС, Икономическа полиция и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.
Иззети са кашони с документи, направени са претърсвания в домовете и личните автомобили на задържаните служители. Сред арестуваните, освен началникът на областното звено на КАТ Данаил Стоицов, който заяви, че е невинен и е обект на медийни атаки, е и бивш полицай, за когото се смята, че е бил посредник в корупционните схеми.

Голяма сума пари, незаконно притежаван боен пистолет и боеприпаси, както и уличаващи документи са открити в работно помещение на началника на КАТ-Благоевград, съобщи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, като подчерта, че при акцията са събрани са достатъчно уличаващи доказателства срещу Стоицов за престъпления по служба и участие в корупционнни схеми: 
"Предметът на разследването е престъпление по служба и корупционни престъпления на шефа на КАТ- Благоевград.  Делото е образувано по сигнал на "Вътрешна сигурност". Не можем да ви кажем колко човека са задържани, ще ви кажем това, което ще повдигнем като обвинения -  било в днешния ден, било в рамките на утрешния ден. А кой ще бъде обвиняем, зависи единствено от наблюдаващия прокурор.
Има няколко човека, задържани по Закона за Министерството на вътрешните работи, но това не са лица, които са задържани по досъдебното производство  - тоест дали ще има някой с процесуална мярка 72 часа ще зависи от прокуратурата и ще се реши в края на днешния ден или утре", обясни Сарафов. 


Десетки са жалбите за нередности в работата  на  местния КАТ, които са внесени в полицията от потърпевши граждани.  Още преди три месеца сигнал за корупционната схема е подал до министъра на вътрешните работи и собственикът  на информационен сайт в Благоевград Иван Хамбарджийски. 

В сигнала си журналистът посочва, че е получил оплаквания от български и македонски граждани за това, че служители на Пътна полиция са организирали и участвали в добре отработена схема за получаване на подкупи по две направления – бърза регистрация на автомобили и получаване на регистрационни номера – по желание на клиента. Схемата е действала чрез посредници, които не са служители в полицията, а сумите за една такава услуга варират между 50 и 100 лева. Според журналиста само за ден между 20 и 30 автомобила са били регистрирани по тази схема и са получавали съответните номера. 

В интервю за предаването „12+3“ Иван Хамбарджийски обясни:

„При мен сигнали подадоха граждани – двама граждани на Македония и трима от Благоевград, които бяха потресаващи. Като са дошли да регистрират автомобилите си, почти цял ден не могли да регистрират колите и се е наложило да потърсят съдействие. Веднага им е предложено, че има човек, който взима пари, казано им е колко струва – около 50 лв. на автомобил. Отделно, ако има претенции за номер на колата, се плаща допълнително 100 лв. По моя информация посредниците са трима души – двама мъже и една жена от Благоевград. Всеки ги знае в областния център, сутрин от 6.30 ч. са в КАТ-Благоевград. На ден те уреждат от 10 до 15 номера на коли. Има покровител – заместник-директорът на ОД на МВР в Благоевград. Той покровителства не само тази схема, има и други схеми в дирекцията и в скоро време ще излезе наяве всичко – чадър над кримиконтингента и на незаконни деяния в цялата област, дори има и кражби на коли в Благоевград“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна