Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институции и фирми в Разград в общ проект за отчитане на замърсяването на въздуха

Снимка: Архив

Трета година жители на няколко разградски квартала алармират за неприятни миризми нощем. Замерванията с мобилни станции засичат наднормени стойности на сероводород в атмосферния въздух, но няма категоричен отговор кой е причинителят на замърсяването.

"Мирише, особено когато времето се стопли. В ранните часове най-силно се усеща. Неприятна, дразнеща, остра миризма", разказват жители на Разград.

"След 6.00 часа утихва, но в ранните часове е много тежка", "Когато пада налягането и духа западният вятър, се усеща най-много", споделят разградчани, които имат и своя версия за източника на миризмата:

"Тихомълком всички си говорят и знаят коя е причината за неприятната миризма".

Най-много жалби в Общината срещу мръсния въздух през миналата година са дошли от квартал "Лудогорие". Преди година хората се вдигнали и на протест. Към днешна дата областният управител Гюнай Хюсмен обясни пред "Хоризонт", че три от големите фирми в града са поели ангажимент да финансират с по 5 хиляди лева система за мониторинг на въздуха, което, по думите му, е прецедент за страната. Основното финансиране обаче трябва да дойде от Общината.

Резултатите от отчитането на сероводород, амоняк и фини прахови частици ще се обявяват в интернет и на табло в центъра на града, а системата ще гарантира постоянно наблюдение на качеството на въздуха, допълни Хюсмен.

Според Стоян Димитров, който е председател на Общинския съвет, когато новата система заработи, ще е възможно по-ясно и точно да бъдат определени източниците на замърсяването, а когато се регистрират нарушения, ще има по-широк набор от доказателства, които биха могли да бъдат ползвани от компетентните да налагат санкции органи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна