Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер връчват театралните награди „Аскеер 2018“

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьорът Васил Михайлов

БНР Новини
Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов – председател на Фондация „А`Аскеер”, проф. д.н. Виолета Дечева.
Снимка: БГНЕС

Броени часове ни делят от началото на церемонията в театър „Българска армия“, където по традиция ще бъдат връчени тазгодишните награди „Аскеер“. Престижното отличие се присъжда вече 28 години за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон и се смята за най-високото признание за създаденото от родните актьори, режисьори, сценографи, драматурзи и музиканти в театъра.
В тазгодишните номинации за отделните спектаклови категории са включени представления и техните създатели с премиера в периода от 1 април 2017 г. до 31 март тази година. От разгледаните 100 представления 58 са създадени в София, а 42 спектакъла са в репертоара на извънстолични театри.

Според променения от тази година статут на наградите, в номинирането вече може да участват и творците и спектаклите от театър „Българска армия“. Така стана възможно и присъждането на почетната Награда за цялостен принос към театралното изкуство на актьора Васил Михайлов, който е доайен в трупата на театър „Българска армия“.

Ето някои от номинираните в останалите категории, които ще си оспорват статуетката на Георги Чапкънов:

В категорията „Изгряваща звезда“ конкуренцията е между:
Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата
Делян Илиев за режисурата на „Три сестри“ от Антон П. Чехов, постановка Делян Илиев, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян
Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато“

В категорията „Водеща мъжка роля“:
Деян Донков е номиниран за две роли – за Калигула в „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов” и за ролята на Хари в „Палачи” от Мартин МакДона, постановка Стоян Радев, Театър „София”
Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев”
Юлиан Вергов за ролята на Басов в „NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

В категорията „Водеща женска роля“ и трите номинации са за актьорски постижения в спектакли на Народния театър:
Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в „ NеоДачници”, Теодора Духовникова за ролята на Регина в „Лисичета” от Лилиан Хелман - постановка на Бина Харалампиева, и Мария Стефанова за ролята на А в „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов

В категорията „Режисура“ и трите номинации също са за постановки в Народния театър: Бина Харалампиева за „Лисичета”, Галин Стоев за „Танцът Делхи“ и Иван Пантелеев за „NеоДачници”

В категорията „Най-добро представление“ наградата ще си оспорват „12-те гневни“ от Реджиналд Роуз – постановка на Пламен Марков в театър „Възраждане“; както и „NеоДачници” и „Танцът Делхи“ от репертоара на Народния театър.

Режисьор и сценарист на галаспектакъла по връчването на наградите е Петринел Гочев, сценографията е на Нина Пашова, а музикалната картина – на Петя Диманова.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна