Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин назначи бившия вицепремиер Рогозин за шеф на "Роскосмос"

Владимир Путин на среща днес в Кремъл в Дмитрий Рогозин, който бе назначен за шеф на Роскосмос
Снимка: Пресслужба на Кремъл

Руският президент Владимир Путин назначи бившия вицепремиер Дмитрий Рогозин за ръководител на стратегическата руска космическа компания „Роскосмос“, предаде БТА.

Рогозин до миналата седмица беше вицепремиер, отговарящ за военнопромишления комплекс. Той е известен с острите си изказвания срещу западни страни и е включен в санкционен списък на САЩ, припомня АФП.

Рогозин заменя Игор Комаров, който бе шеф на „Роскосмос“ от 2015 г.

„Ще направя всичко по силите си и всичко необходимо да оправдая доверието ви“, каза Рогозин на Путин в кадри, излъчени от руската държавна телевизия „Россия 24“.

В последните години репутацията на руския космически сектор бе накърнена от редица инциденти.

През декември 2017 г. Русия за кратко изгуби контакт с първия анголски телекомуникационен сателит, изстрелян от космодрума в Байконур (Казахстан), преди да успее да възстанови връзката. Остава обаче несигурно дали тя ще се запази в дългосрочен план.

През ноември 2017 г. бе напълно загубена връзката с метеорологичния сателит „Метеор“ и още няколко малки сателити след изстрелването им от Източния космодрум в Амурска област, който трябва постепенно да замести Байконурския и чийто строеж е струвал между 4 и 5 милиарда евро.

Русия обаче остава водеща страна в космическата област. Тя притежава единствените ракети, които могат да изпращат и връщат екипажите на Международната космическа станция, чийто главен модул също е руски, отбелязва АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна