Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландия гласува на референдум за абортите

| обновено на 25.05.18 в 11:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландия гласува в референдум, който може да сложи край на забраната на абортите в страната. Гласоподавателите ще трябва да решат дали искат отмяната на 8-ата поправка в конституцията, която признава равните права на майката и нероденото дете. 

Поправката е в сила от 1983 година, но кампанията за премахването ѝ набра сила през последните години. Ако ирландците гласуват за премахването, правителството в Дъблин ще трябва да одобри законодателство, позволяващо на жените да прекъсват бременността си до 12-ата седмица. 

Ирландският министър на здравеопазването Саймън Харис заяви по-рано, че референдумът не е толкова за абортите, а как да се реагира на реалността: 

"Всеки ден в нашата страна най-малко девет ирландки отиват във Великобритания, за да прекъсват бременността си. Това е реалността". 

Очаква се голяма активност в референдума, като ирландци от цял свят, имащи право на вот, се прибират, за да дадат своя глас. 

Според последните анкети около 56% биха гласували за одобрение на абортите, но в страна като Ирландия – със силни католически традиции, е трудно да се правят прогнози. 

Надеждите са активността да надмине 60%, каквато беше при легализирането на гей браковете преди три години. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Пепа Николаева, която живее в Ирландия:

"За разлика от предишни кампании, сега църквата възприе по-дистанцирана позиция, дори наскоро четох изказване на епископ, който смята, че като представител на съсловие, на което не е позволено да създава семейство и свои деца, не би могъл да се отъждестви със засегнатите от осмата поправка".

Цялото интервю с Пепа Николаева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!